Sporttempel in Enschede

De muzieknoten van Bach verwelkomen Marc Kleen (fotograaf) en mij als wij de Pauluskerk in Enschede betreden. In de verte zien we het silhouet van Jan van Delden die zijn sportapparatuur aan het schoonmaken is. De houten banken van het zestig jaar oude kerkgebouw hebben plaatsgemaakt voor halters, rubberen matten en roeiapparaten. We lopen naar Jan toe en schudden hem de hand: ‘Welkom bij CrossFit Enschede heren’.

Jan van Delden
Jan van Delden

‘Ik begon vijf jaar geleden met 36m2, vijf jaar later heb ik de beschikking over 1200m2. Je kan wel spreken van een uit de hand gelopen hobby’ lacht de eigenaar van CrossFitt Twente, Jan van Delden. Sinds driekwartjaar vindt hij met zijn 180 leden onderdak in de Pauluskerk in Enschede. Daarvoor zocht hij samen met de gemeente naar een geschikte locatie voor zijn gym, maar dat was lastig: ‘De gemeente kwam met rare locaties aanzetten of met hele dure panden. Als relatief kleine ondernemer moest ik heel selectief zijn’. Na een jaar zoeken was er nog steeds geen geschikte locatie gevonden, als Jan het idee oppert bij de gemeente om in een leegstaand pand intrek te nemen. Iets als een oude brandweerkazerne, politiebureau of oud kerkgebouw waren zijn hersenspinsels. Pardoes werd Jan de dag daarna gebeld door de gemeente, ze hadden mogelijkerwijs een geschikte locatie gevonden. Het betrof een oud rooms-katholiek kerkgebouw: ‘Het kerkbestuur had bij de gemeente te kennen gegeven dat ze enkele kerken wilden verhuren. Toen is het balletje gaan rollen.’ De gemeente bracht Jan met het kerkbestuur in contact en van het één kwam het ander.

‘Ik begon vijf jaar geleden met 36m2, vijf jaar later heb ik de beschikking over 1200m2. Je kan wel spreken van een uit de hand gelopen hobby’

Jan kwam in contact met het kerkbestuur en ze spraken af in de Pauluskerk om elkaar te leren kennen. Jan nam hen op zijn beurt mee naar zijn sportschool: ‘Ik wou ze laten zien hoe het er bij ons aan toe gaat. Ze moeten ook zien wat voor volk er in de kerk gaat sporten’. De sporters bij Jan zijn andere sporters die sporten bij reguliere sportscholen benadrukt hij: ‘Het zijn sporters, atleten. Het zijn geen bodybuilders, anabolengebruikers of aso’s die onder de plakplaatjes zitten.’ Hij wilde dat laten zien aan het kerkbestuur. Dit gaf direct een klik met het kerkbestuur. Zij wilden Jan en zijn sportschool graag in het kerkgebouw en zijn Jan tegemoetgekomen in de huurprijs. Een ideale match volgens Jan. Het kerkgebouw was de ideale plek voor Jan en zijn sportschool en hij wou op zijn beurt niets veranderen aan het kerkgebouw: ‘Ik wilde niets veranderen aan het gebouw, juist die sfeer van het kerkgebouw wilde ik intact laten uit respect voor het gebouw.’

12

De kerkleden hadden wel moeite met het idee dat ‘hun’ kerk een sportschool ging worden. Dat merkte Jan ook: ‘Ze waren in het begin niet heel vriendelijk naar mij toe’. Jan was gastvrij en open naar de mensen toe, en liet hij hen kerkelijke activiteiten in de Pauluskerk houden totdat ze een andere locatie hadden gevonden. En dat zorgde voor acceptatie bij de kerkleden: ‘Nu is het zo dat men zegt: we vinden het nog steeds vreselijk dat de kerk dicht is, maar zijn wij blij dat jij erin zit en dat je dit met de kerk doet. En bovenal dat je het kerkgebouw en de leden met respect behandelt.’ De buurt stond ook niet te springen toen ze hoorde dat er een sportschool in wijk kwam. Bang waren ze voor de drukte, parkeeroverlast en geluidshinder. Hij nodigde de buurtleden op de koffie en legde ze uit dat ze afwijken van een normale sportschool. ‘Wij geven trainingen aan maximaal dertig personen per keer. De helft daarvan komt op de fiets, waardoor er geen parkeeroverlast in de wijk komt.’ Wederom hielp transparantie en dialoog en waren de buurtbewoners overtuigd. Jan doet zijn uiterste best om scheve gezichten te voorkomen: ‘Ik probeer geen enkele aanleiding te geven dat de buurt last van mee heeft. Ik heb nog nooit iemand binnen gehad met klachten.’

Kerkelijke elementen zijn nog steeds zichtbaar
Kerkelijke elementen zijn nog steeds zichtbaar

Oud- Kerkleden zijn vooral blij dat het gebouw nog steeds een ‘kerkelijke sfeer’ uitstraalt. Jan heeft dan ook zo weinig mogelijk aan het gebouw veranderd. ‘Ze kunnen bij wijze van spreken weer kerken als ik al mijn spullen eruit haal, dan is het kerkgebouw zoals het was’. Jan kreeg recent bezoek van een kunsthistorica en die was helemaal onder de indruk: ‘Ze vond het fantastisch hoe het geworden was. Gewoon omdat het gebouw niet aangetast is en de structuur niet is veranderd, waardoor je nog steeds het gevoel hebt dat je in een kerkgebouw zit.’ Af en toe krijgt Jan zelfs nog bezoek van oud-kerkleden die even een kijkje komen nemen: ‘Komt er een rollator de kerk binnen om even te kijken. Zij zijn ook altijd welkom’.

7

Jan is dolblij met het kerkgebouw. Het is precies wat hij voor ogen had: ‘Een grote open ruimte, waardoor we geen ventilatie nodig hebben. De ruimte is namelijk zo groot dat er geen bedompte lucht blijft hangen.’ Daarnaast heeft hij kleedkamers, douchejes en een fysio gedeelte kunnen realiseren in het oude parochiegedeelte. Jan merkt dat de sporters ook enthousiast zijn. Het is natuurlijk geen ‘alledaagse sportschool’ en de bijzondere locatie maakt ook op hen indruk. Maar zegt Jan lachend: ‘Je wordt er wel net zo moe als in een normale sportschool’.

Volgens Jan is herbestemming van kerkgebouwen een goede zaak. Hij vindt het zonde dat gebouwen leeg komen te staan en verpauperen: ‘Wat gebeurt er anders met die gebouwen? Komen ze leeg te staan, worden de ramen ingegooid, dat is zonde.’ Een andere mogelijkheid is dat het gebouw wordt gesloopt en daar is Jan fel op tegen: ‘Er verdwijnen zoveel historische gebouwen in ons land. Deze kerk komt uit 1957, een naoorlogse kerk en dat zie je aan de binnen- en buitenkant. Een somber kerkgebouw van binnen en buiten, zonder tierelantijnen, hele praktische architectuur. Het zou toch zonde zijn, als dit soort historische gebouwen verdwijnt. Dit gebouw heeft een verhaal, een eigen geschiedenis.’

Jan hoopt dan ook dat veel ondernemers zijn voorbeeld volgen en zoeken naar de juiste herbestemming van een kerkgebouw. Jan en zijn sportschool hebben in ieder geval zijn visitekaartje afgegeven. Met een stevige handdruk verlaten wij op de muziek van Bach de sportschool.

Wilt u net zoals ik genieten van de unieke akoestiek in het kerkgebouw? Op 22 april vindt er een try-out plaats van het Oost-Nederlands Symfonieorkest. Zestig orkestleden komen dan spelen in het kerkgebouw aan de GJ van Heekstraat 414 in Enschede. Het is gratis te bezoeken. Wil je bijna elke dag sporten in zo’n unieke omgeving dan zal je toch echt een abonnementje moeten afsluiten. Kijk hier op de website.

Foto’s door Marc Kleen.

het gebouw van buiten
Het gebouw van buiten
Gebouw van buiten (2)
Gebouw van buiten (2)
De sportapparaten
De sportapparaten
Sportschool van boven gezien
Sportschool van boven gezien
Sportapparaten
Sportapparaten
Alle vlaggen die de nationaliteiten van de sporters vertegenwoordigen
Alle vlaggen die de nationaliteiten van de sporters bij CrossFit Enschede vertegenwoordigen
Sportrekken
Sportrekken
De bogen in de kerk
De bogen in de kerk
De Pauluskerk
De Pauluskerk
CrossFit Enschede
CrossFit Enschede

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s